Förtroendevalda i Författarcentrum Syd

Styrelse

 

Ordförande
Erik Hirschfeld skriver fackböcker och barnböcker är utgiven i både England, USA och Sverige. Han översätter också till engelska. Senaste svenska bok kom 2021 och heter Bli en fullfjädrad fågelskådare. Boken Fåglarnas Malmö fick Lengertz kulturpris år 2012. Han har också ägt ett traditionellt bokförlag. Bosatt i Malmö.

 

Ordinarie ledamöter

Vice ordförande
Elisabeth Öhman har en bakgrund som frilansjournalist, skribent, copywriter och är i dag verksam som författare med flera utgivna faktareportageböcker och romaner. Elisabeth är bosatt på norra Öland varifrån hon är aktiv i föreningslivet och bland annat driver nätverket Ölandsförfattarna.

 

Kassör
Boris Zetterlund är född 1956 i Šćulci, Istrien. Arbetat med IT och kulturell verksamhet. Slutade som Senior Advisor (Axiell) 2021. Debuterade med Kabaré Vemod (2018) om att leva i exil, far och son. Som aldrig möts. Därefter Stumt ljus, ett reseäventyr i förra sekelskiftets filmvärld, 1912 (utgiven 2021). Film, musik, MFF och bokcirklar är starka intressen.

 

Sekreterare
Joke Guns är barnboksförfattare, litterär arrangör och skrivcoach. Hon är född 1971 i Belgien där hon hade en barnbokhandel. I 2014 flyttade hon till Småland med sin familj. Efter mer än 30 böcker på nederländska skriver hon nu på svenska. Hon är projektledare för SmåBUS och ordförande i Bilderbokskollektivet.

 

Stina Willquist är hälsopedagog, författare och redaktör och är bosatt i Lund. Hon jobbar som redaktör på Gleerups Utbildning och har ett eget företag inom hälsa och utbildning. Stina har skrivit flertalet läromedel inom vård och omsorg, två faktaböcker inom hälsa, yoga och skrivande samt tre relationsromaner.

 

Gabriella Håkansson är född 1968 i Haparanda, och bosatt i Malmö. Hon debuterade 1997 med romanen Operation B och arbetar sedan femton år med en egensinnig historisk romantrilogi om ett fallosdyrkande, radikalt upplysningsällskap i 1700-talets London. Till yrket är hon litteraturkritiker, essäist och moderator. Fritiden ägnar Gabriella åt ideellt föreningsarbete, kolonistugan och fågelskådande

 

Tuija Nieminen Kristofersson är född i Finland, poet och fil.dr. i socialvetenskap, bosatt i Bromölla. Hon har gett ut flera diktsamlingar, medverkat i antologier, kultursidor och tidskrifter. Hennes forskning handlar om katastrofer och risker. Hösten 2023 är hon aktuell med en sakprosabok om fattigdomens historia. 2012–2020 var hon ledamot i Sveriges Författarförbunds biblioteksråd.

 

Suppleanter

Karin Salmson har tio år som förläggare i bakom sig, men är i dag främst verksam som författare. Salmson har ett trettiotal publikationer inom sakprosa och barnlitteratur, och en bakgrund som journalist. Har även uppdrag som handledare på litterär gestaltning vid Lunds universitet och som redaktör. Driver jämlikhetsfrågor, har för sitt arbete med förlaget Olika fått Rättvisepriset.

 

Vakant

 

Om du vill komma i kontakt med styrelsen mejla: styrelsesyd@forfattarcentrum.se.

Valberedning

sammankallande
Jag heter Elisabeth Östnäs, bor i Lund och skriver böcker för både barn och vuxna. Jag har tidigare varit aktiv i Barn- och ungdomslitterära sektionen, Bult i Sveriges Författarförbund. För tillfället arbetar jag med en serie böcker för barn mellan 9-12 år (fast vuxna har också glädje av dem) som heter Asynja och utspelar sig under vikingatiden.

 

Om du vill komma i kontakt med valberedningen mejla: valberedningsyd@forfattarcentrum.se.